onsdag 23 oktober 2013

Sagan om "de tre små grisarna"

Vi har valt att introducera en ny saga för barnen. Vi valde sagan om grisarna eftersom den innehåller mycket. I sagan hittar man b.la. natur, teknik och språk.
Barnen tyckte om sagan på en gång. Vi behövde inte läsa den många gånger förrän de var med och hjälpte till. Numera berättar vi sagan tillsammans.
Vi började berätta med hjälp av bilder, sedan med hjälp av figurer. Barnen tyckte att figurerna var spännande och ville leka och berätta själva. Därför fick materialet stå framme. Då blev det nya sagor och härligt sammarbete.




När vi lyssnar på sagan lägger vi till ljud för att förstärka språket. Barnen gör olika ljud. En dag när vi berättade sagan så såg barnen en såg på en av bilderna. De undrade då hur den låter och detta var vi tvungna att undersöka lite närmare.Vi lyssnar på sågen och försöker lista ut hur den låter. Barnen lyssnar och testar olika ljud. Till sist kom de överens om att sågen låter  "soiss soiss soiss".

I vår läroplan står det att: ´Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord och berätta..."
Det är detta som vi fokuserar på just nu.













1 kommentar:

  1. Åh! Den sagan skulle vi vilja höra någon gång - MED ljud! Kan vi inte få komma på besök? Eller om ni vill hälsa på oss? Det vore roligt! Vi har nämligen också en saga på gång som vi tänkte att vi skulle berätta för er. Eller om det blir en film... Vi får se. Den är liksom inte klar än. Men ni kan få en ledtråd - den handlar om en vattendroppe... Nyfikna? ;)

    SvaraRadera