torsdag 2 maj 2013

Det är mycket nu

Alltså - är det inte bara för skööööööönt?!?! Att solen värmer, fåglarna kvittrar (och inte är det minsta rädda så nu kan man hitta sig ett och annat kryss, om man nu är lagd så... ;)), knopparna brister och blommorna blommar. Igår hittade jag en orkidé som snart tänker sig att slå  ut också! Underbart är det...

Men det är inte bara naturen som frodas. Det gör även "prickarna" på våra små bofinkar. Vattkopporna härjar! Så den här veckan har inte riktigt sett ut som vanligt. Halva styrkan har varit hemma och kliat... Då ser verksamheten lite annorlunda ut. Vi samlar oss. Både i tanke och handling faktiskt.

Vi har försökt knyta ihop lite säckar och lösa trådar:




Våra planteringar håller på att bli riktiga livsdugliga växter som ska bära frukt i sommar förhoppningsvis. I det här fallet blir det tomater... Ta det lugnt! Ni ska få hjälpa oss att hålla dem vid liv. Det är inte så svårt. Barnen vet hur man gör. ;)
Det tänkte vi dra lite nytta av nästa helg om vi får. På Öland Spirar, som så osmidigt kolliderar med kyrkstafetten, ska vi ju ställa ut lite alster av olika slag som knyter an till hur barn undersöker och utforskar naturen. Och då tänkte vi att vi också skulle visa hur man gör när man planterar. Bland annat. Är inte det att undersöka och utforska naturen så säg? Det finns fortfarande tider att anmäla sig på om ni fysiskt vill vara med och sprida kunskap på köpstaden lördagen 11/5 mellan 11-14.
Hur som helst så försöker vi nu hinna med att skola om våra små plantor, som ändå har växt på sig ganska duktigt, i lite större krukor. Och samtidigt höra på barnens tankar om vad som har hänt. Var kommer egentligen allt det gröna ifrån?


Skam den som ger sig! En paprika på tillväxt. Från en riktig paprika alltså... Inga påsar här. Från grunden, the Bofinken way!


Andra saker som börjar klarna är tranan. Den har nu fått lite sällskap av våra trädgårdsfåglar. Idag visade det sig att det är många fåglar som har etablerat sig i våra huvuden. Vet ni vem av dem som räknar till sju till exempel? Annars - fråga en Bofink! ;)


Vår örn börjar också ta sig. Till nästa helg är den klar...


Efter den här korta ledigheten med Valborgsmässofirande och 1 maj är batterierna laddade.


 
Efter helgen tar första barn på plats sitt ansvar och ser till att det delas ut vatten till alla som är törstiga.

Idag, torsdag som det är, brukar vi traska till Rydberggården för lite idrott. Men nu har vi gett upp det. Vi vill helt enkelt inte vara inne när nu ljuset har återvänt. Och värmen. Och allt roligt som finns där utanför väggarna.

Så... vi motionerade iväg till hasselskogen! För dagen i ett lite annorlunda led - ormen. När vi kom av allmänna farvägar började den slingra sig också. Väldigt ormlikt faktiskt! :)


Här börjar lugnet...


Fem fina fåglar (Bofinkar) satt på en gren. En (tja... två då... vi gör saker tillsammans) ramla av... Finns det hjärterum finns det stjärterum som man säger.


Det är fantastiskt att gå med en grupp Bofinkar till skogen. Nu när vi har gått dit några gånger så har barnen redan börjat hitta sina favoritplatser. Det finns faktiskt rum - även i naturen. Och fantasin som fullkomligen flödar när man inte styrs av färdiga saker. Här finns inga legobitar som begränsar kreativiteten. Inga dockor. Inga kök. Inte ens vårt älskade "pyssel". Ändå är allt är möjligt.


Och har man hittat sin plats och kommit in i leken, ja då vill man inte lämna flowet - känslan. Inte ens för att äta frukt. Tur då att frukten kan komma till leken. Och var smakar ett äpple godast - om inte just så.

 
"Titta! Vad stark jag är. Bamsestark!"
 
Och bara för att vi inte är i gympasalen och idrottar så betyder det inte att vi inte idrottar. Tvärtom!
 


"Jag är också jättestark! Bautastark!"


En stilla fråga: Vem är det som är ute och sätter upp alla löven på träden igen? Är det någons jobb?

-Nej! De växer ju!
-Jaha... Är det någon som har planterat ett lövfrö då?
-Nej! Det regnar och regnar och vattnar och vattnar och så... kommer löven.
-Ja.


 

Minns ni det där om att naturen förändras? Idag fick vi uppleva det i verkligheten. Förra veckan var här fullt av blåsippor. Nu blommar nunneörten för fullt!

Ja, imorgon är det fredag igen. Tiden går så fort när man har roligt! Snart har vi varit på Bofinken ett helt år och det är snart dags för oss att byta fjäderdräkt. Vi tycker att det är väldigt spännande och både stora och små har många tankar kring hur det ska bli. Vad ska rummen heta t ex? Kanske ska vi ha ett prinsessrum? Ett fiskrum? Ett uterum? Och kanske ska vi ha en köttätande växt... Det är ganska säkert faktiskt. Och inte så mycket kanske.

- Men äter den inte upp oss då?
- Nej, den kan inte det.
- Varför då?
- Den äter flugor istället.

Ja, somliga har koll.

Kanske kommer den växten bli den mest välmående av alla våra växter. Ni minns hur mycket flugor vi brukar ha i slutet av sommaren? Hoppas växten är hungrig!

Om ni är sugna på att veta mer om hösten - glöm inte föräldramötet på måndag 6/5 kl 18.00. Vi har planer... ;)

Vi ses!




 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar