tisdag 2 april 2013

Påsklov på Bofinken

ÄNTLIGEN! Lite värme på oss stackars frusna Bofinkar! Solen gör gott nu för både kropp och själ.

Idag har det verkligen varit en skön dag på "jobbet" för oss alla som varit på plats. Vi tar det lite lugnt. Gör lite vad vi vill. Och det är ändå en hel del - så det är inte precis som att vi latar oss trots att det är lov. Tvärtom! Vi har nämligen fått en inbjudan. Med inbjudningskort och allt! Till Pingvinen - vår nya avdelning. Hur spännande är inte det? Vilken tur att vi redan hade filurat på en inflyttningspresent... Den är ju hemlig så just nu kan vi iiiiiiinte avslöja något. Men den är vääääldigt mycket Bofinken. Det kan vi väl säga utan att säga för mycket... Nyfikna? ;) Vi lovar att ni får se på tisdag i nästa vecka. Det är nämligen då vi ska på besök hos dem. Lite pirrar det allt i magarna på oss... :)

Efter att vi pysslat lite med hemligheter gick vi ut i solen. Så skönt det var! Idag var vi bara nio barn på Bofinken och inte så särskilt många på de andra avdelningarna heller så det var ganska gott om plats att leka. Man hittade lite nya kompisar att leka med och lockades till nya lekar. T ex hittade ett barn rötter när hen grävde i sanden.

- Oj! Vad är det, frågade barnet?
- Det är rötter från det stora trädet. Trädet äter och dricker med dem.
- Jaha...

Man kunde se hur tankarna satte igång. Så fortsatte hen att gräva. Snart var gropen riktigt djup. Då stoppade barnet ner sina fötter i gropen och grävde igen den. Mycket omsorgsfullt och noggrant arbetade hen på.

- Har du planterat dig, frågade pedagogen?
- Ja!
- Vad kommer att växa upp då?
- Jag! Jag kommer bli jättelång!!!

Fler barn kom och tittade på och inspirerades att plantera sig själva.

- Varför vill de göra som jag, undrade barnet?
- De tyckte nog att det verkade spännande, tror du inte?
- Jo, det ska bli jättespännande!

Nya möten. Nya tankar. Ny inspiration.

Hur tänker vi då?

Tänker att den här veckan får fortsätta som den förra slutade - med ett lugn på läroplansfronten. Men målen finns ju hela tiden med oss oavsett om vi väljer att jobba medvetet med en uppgift eller "bara" låter saker hända och möten ske. Och de möten som sker på gården eller inne under olika omständigheter är sådant som barnen naturligtvis lär sig någonting av. Att skapa och behålla relationer är kanske den viktigaste förmågan som vi människor har att lära oss. Vi mår bäst om vi är tillsammans och vi lär oss också bäst tillsammans. Därför är miljön ute minst lika viktig som miljön inne. Den ska inbjuda till möten på olika sätt. Här skedde just ett möte i sanden...

I läroplanen står bland annat:

Arbetslaget ska

• stimulera barnens samspel och hjälpa dem att bearbeta konflikter samt reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra

Det här jobbar vi med varje dag. Det tror vi att ni vet... I dag skedde det på ett mycket lustfyllt sätt. Inga konflikter i sikte. En ärlig nyfikenhet som öppnade ögonen för nya bekantskaper och relationer. Och kanske en ny insikt om hur det går till när saker växer. Kan man plantera barn?

För övrigt har vi lekt av oss i sanden, plaskat i vattnet, sett fåglar, hittat nyckelpigor, upptäckt att rutchkanan var snabbare i vintras (... mhm... naturvetenskapliga upptäckter - i all enkelhet... ;)) - och ätiti mellis bakom Vipan. Bland snödroppar och vintergäck i strålande sol under lönnen. Varm chokladmjölk och smörgås har aldrig smakat godare!

Vi ses imorgon! Och till er som är lediga önskar vi att ni har det minst lika bra som oss! Ni är saknade... <3


 













 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar