tisdag 12 mars 2013

Apropå det fina i kråksången

Hela dagen idag var vi ute. Redan efter frukost var det dags för den första utflykten. Och det fanns en plan. Förra veckan när vi var i vår lilla skog fick vi nämligen närkontakt med talgoxar som nyfiket flög omkring våra huvuden och undrade vilka vi var. Vi såg också ett stort fågelbo VÄLDIGT högt upp i ett träd. Det lockade oss att börja bygga egna fågelbon för att se om någon kanske har lust att flytta in.



Hur tänker vi?

Alltid utgår vi från vårt mål i läroplanen. Det är samma mål som gäller för hela Algutsrums förskola oavsett om man går på Svalan, Staren, Pingvinen, Bofinken eller Vipan.

utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap (Läroplan för förskolan 98, reviderad 2010)
 

Ganska brett och fritt. Öppet för tolkningar.

På Bofinken tänker vi att vi provar lite vad som händer om vi bygger ett fågelbo. Utforskar alltså. Vi ställer frågor om fåglar och har funderingar kring hur de vill ha sitt bo, om man ska göra det lite mjukt och skönt i boet och om fåglarna vill ha mattor och täcken. För säkerhets skull fyller vi boet med lite mossa och löv. Det kan ju inte gå helt fel... Vi börjar också bli lite duktiga på att urskilja olika slags fågelsång och några av oss kan redan höra när talgoxen och blåmesen är på ingång.

 
 
 
 
Om ni frågar så kommer ni säkert att få höra att många av oss kan vissla blåmessången också... Bara så att ni vet!
 
Efter att ha tillbringat förmiddagen ute gick vi in för att äta lunch och vila en stund. En och annan koja hann vi med att bygga då. Lägga lite pussel. Väva. Läsa såklart... Sedan gick vi ut igen. Åt mellanmålet under den stora lönnen bakom Vipan - och för att värma oss lite serverades det varm chokladmjölk till smörgåsarna idag. Det är ju i alla fall tisdag! Den andra dagen...
 
Imorgon är en ny dag. Ses då!
 
 


 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar