tisdag 12 mars 2013

Tema: Det växande trädet

Hela Algutsrums förskola jobbar det här läsåret med ett tema: Det växande trädet. Idén kom från er föräldrar som gav oss den fina sommarpresenten - träd planterade i Indien. Den tanken var mycket god! Och eftersom det mål i läroplanen som vi koncentrerar oss lite extra på i år handlar om naturvetenskap så passade det ju som hand i handske.

Vanligtvis låter vi våra teman utgå från ett sprecifikt mål i läroplanen och därifrån till något som barnen har visat intresse för. Vet vi att vi har tänkt att jobba med matematik till exempel så låter vi barnen möta matematik på så många olika sätt som man kan tänka sig. I sagor, i lek, när vi äter, när vi är ute i naturen, när vi målar... Därefter får barnen visa oss vägen.
Den här gången fick vi börja i en lite annan ände kan man säga. Nu gällde det att väcka barnens intresse för träd. För oss på Bofinken började det arbetet med ett stort intresse för insekter och småkryp av alla de slag. Under tiden som barnen jobbade på med liv och lust använde vi pedagoger tiden till att lyfta fram olika naturvetenskapliga frågor i anknytning till trädet. Gjorde barnen uppmärksamma på detaljer. Uppmuntrade dem att tänka vidare. Och det finns många tankar på Bofinken - från både stora och små!

Idag har vi gått vidare från insekter till att ha ett stort intresse för hur saker växer och för fåglar. Och ja, du läste rätt - vi undrar hur saker växer. För hur vet man vad som kan växa? Det funderar vi fortfarande kring. Men någon slags intuitiv känsla finns ändå. Att det inte går att plantera lego och få fler bitar. Men ur kärnor och frön kommer något som faktiskt kan ge mer. Frågan är hur det kommer sig att man vet att man kan plantera kärnor och frön av olika slag? Där är vi nu.

I vårt fönster växer just nu solros, bönor, aprikos och clementin. Där har också växt en tall från ett frö från en jättestor kotte som ett barn tog med sig till oss från en resa till sydligare nejder. Allt tar sig inte. Men man lär sig av det också. Det är det fina i kråksången. Ibland lär man sig till och med mer av det som inte blir som man tänkt sig...





Ute växer de här sötnosarna i vår lilla skog. Vem har planterat dem?







 
 
 






 
 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar