fredag 8 mars 2013

Någon gång ska vara den första



Ja, nu sjösätter vi äntligen detta projekt - Bofinken på nätet. Spännande!

Här kommer ni att kunna följa vårt arbete på Bofinken om inte dagligen så veckovis i alla fall. Men ambitionen är att uppdatera ofta för att ni ska kunna följa våra tankar i arbetet tillsammans med era barn på ett nära sätt. Tänk på det som den nya tidens månadsbrev. Eller white-board. Informationstavlan i hallen ni vet. Den som man hinner kasta ett halvt öga på i förbifarten medan man försöker locka med sig sin lilla älskling hem och som sitter "gömd" mellan hyllorna och bakom kläderna... Den man inte ser? Precis! Men på nätet tillbringar många av oss en stund på kvällen när alla måsten är över, surfande på Facebook, Twitter, nyheter och nöjen i en salig blandning. Kanske kan det då också vara intressant att se vad barnen har gjort under dagen? Vi tror och hoppas det.

Förskolan idag är ju såååååå mycket mer än  "bara" barnomsorg. Självklart är omsorgen fortfarande viktig. Vi kramas, skrattar, gråter, äter, vilar och leker tillsammans så som man alltid har gjort. Men sedan 2010 har något nytt kommit till i vårt arbete: Läroplan för förskolan. Den har funnits med sedan 1998 men reviderades 2010 då kraven skärptes. Det betyder alltså att det numer finns mål att uppnå, för verksamheten.
För barnen innebär det att vi, alla förskolor i Sverige, är skyldiga att erbjuda stimulerande miljöer för språk, matematik, naturvetenskap, teknik, skapande och sociala relationer. Att vi jobbar med värdegrundsfrågor hela tiden. Att vi lär oss om demokrati, jämställdhet och andra kulturer. Men det innebär inte att vi har blivit skola! Allt ska fortfarande ske med leken i fokus och det som utvärderas är hur väl verksamheten lever upp till de ställda målen. Aldrig om ett barn har klarat dem. Läs gärna lite i läroplanen - se hur ni tycker att vi lyckas. Det vill vi gärna diskutera med ER. Kanske har ni tips och idéer som vi kan ha nytta av. Tankar och frågor som dyker upp. Ros och/eller ris.

Det här är hur som helst grunden som vår verksamhet vilar på. Alla förskolor i Sverige, Algutsrums förskola och alltså Bofinken.

Välkomna!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar